A. LASZ: Rast miezd v elektrotechnickom priemysle sa všetkých nedotkne

05.04.2014 Bratislava

Bratislava 5. apríla (TASR) - Zväz elektrotechnického priemyslu (ZEP) SR podpísal koncom marca (27.3.) kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa s Odborovým zväzom (OZ) KOVO za sedem spoločností, v ktorých OZ pôsobí. Zmluvu v piatok 4. apríla zverejnilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR na svojej webovej stránke www.employment.sk. Zaručuje zamestnancom spoločností 5-% zvýšenie minimálnych mzdových taríf.

"Ustanovuje minimálne výšky tarifných častí mzdy, nejde teda o 5-% nárast miezd, ale o 5-% nárast minimálnych mzdových taríf," zdôraznil generálny sekretár zväzu Andrej Lasz. "V praxi to znamená, že najmenej kvalifikovaný zamestnanec v prvej triede musí zarábať viac ako 332 eur, najkvalifikovanejší zamestnanec v 12. triede musí zarábať viac ako 664 eur. Reálne mzdy sa teda nezvýšia automaticky o 5 %. Ak zamestnanci v konkrétnej firme zarábajú viac, ako je príslušná minimálna mzdová tarifa, uvedený rast sa na nich vzťahovať nebude."

Zmluvu posúdi ešte komisia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Odborový zväz KOVO chce potom podať návrh na jej rozšírenie na celé odvetvie, uviedol v piatok pre TASR predseda OZ KOVO Emil Machyna. ZEP nebude podávať návrh na rozšírenie Kolektívnej zmluvy. "Nevieme s istotou povedať, či by naša zmluva nespôsobila problémy firmám, ktoré nie sú v našom zväze a za ktoré sme túto zmluvu neuzatvárali," povedal Lasz.

O uzavretie dohody sa usiloval OZ KOVO so ZEP aj pred dvoma rokmi, kedy k dohode nedošlo. "Rast minimálnych mzdových taríf bol v tom čase prerušený, dnešný výraznejší rast dobieha minimálne mzdové tarify ostatných priemyselných zväzov," povedal Lasz. Dohodu o pomerne vysokom raste mzdových taríf v tomto roku považuje ZEP za ústretový krok voči odborárom. "Odbory svojou aktívnou činnosťou prispievajú k dôležitým reformám, vďaka ktorým by sa malo výrazne zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku," dodal generálny sekretár zväzu.
 

Vyberte región